Florida Solar energy

florida energy

Science Toys

Science Toys

Let' s go solar

lets go solar

Το βαθύτερο πρόβλημα με την εκπαίδευση Πηγή: Protagon.gr

Τα νέα προγράμματα σπουδών στα σχολεία μοιάζουν με το προκεχωρημένο φυλάκιο εξουσίας ενός τύπου σκέψης που παράγεται στα πανεπιστήμια. Ενας εκφοβιστικός μηχανισμός που φροντίζει η ύλη να είναι πάρα πολύ μεγάλη ώστε να τρέχει ασθμαίνοντας ο μαθητής να την καλύψει –και αδυνατώντας να το πετύχει, να καταφεύγει στις έτοιμες απαντήσεις

Πηγή: Protagon.gr

Read more: Το βαθύτερο πρόβλημα με την εκπαίδευση Πηγή: Protagon.gr

Μιχάλης Μπλέτσας (ΜΙΤ): Επιταχύνεται η ψηφιακή επανάσταση

Η επόμενη μέρα θα σηματοδοτήσει την πολύ μεγαλύτερη μεταφορά πληροφορίας, παρά των ανθρώπων, αναφέρει στο Liberal.gr ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ.

Read more: Μιχάλης Μπλέτσας (ΜΙΤ): Επιταχύνεται η ψηφιακή επανάσταση

Τεχνητή νοημοσύνη, τα fake news και τα ελληνικά σχολεία.

Μιχάλης Μπλέτσας: Ο Έλληνας του MIT Media Lab για το Metaverse, τα social media και την εκπαιδευτική κρίση

Μια απολαυστική συζήτηση με τον ερευνητή και διευθυντή πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab, Μιχάλη Μπλέτσα, για την τεχνητή νοημοσύνη, τα fake news και τα ελληνικά σχολεία.

Read more: Τεχνητή νοημοσύνη, τα fake news και τα ελληνικά σχολεία.

Ιωσήφ Σηφάκης: Μια συζήτηση για την πανδημία, το ψηφιακό της «αποτύπωμα» και την επόμενη μέρα

Ο κορυφαίος Ελληνογάλλος καθηγητής Πληροφορικής μιλά για την έξοδο από την καραντίνα, την ηλεκτρονική αστυνόμευση και την ανοσία της αγέλης, επιχειρώντας έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό ανάμεσα σε φυσικούς και ηλεκτρονικούς ιούς.

Read more: Ιωσήφ Σηφάκης: Μια συζήτηση για την πανδημία, το ψηφιακό της «αποτύπωμα» και την επόμενη μέρα

Ευτράπελες ιστορίες από το μάθημα με webex

Ιστορίες βασισμένες σε μαρτυρίες του γράφοντος και συναδέλφων αυτού...

Οι ιστορίες που θα ακούσετε παρακάτω είναι απίστευτες και όμως αληθινές. Είναι βασισμένες σε μαρτυρίες του γράφοντος και συναδέλφων αυτού.

Στην τηλεκπαίδευση ο εκπαιδευτικός αντιλαμβάνεται τα όσα διαδραματίζονται στο μάθημα με υποθέσεις και πιθανότητες και όχι με τη σιγουριά της δια ζώσης επικοινωνίας. Αυτή η ψηφιακή ομίχλη ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και τους μαθητές ενίοτε προκαλεί ευτράπελα.  Μην σας ξεγελάσει ο ανάλαφρος τρόπος περιγραφής του κειμένου. Η αλήθεια είναι ότι όντως εκ των υστέρων πολλά από αυτά αποκτούν μια ελαφρότητα. Την ώρα όμως που βιώνονται είναι ιδιαίτερα δύσκολα και σε βάζουν σε δοκιμασία. 

11.04.2021 - 12:39

Δημήτρης Τσιριγώτης

Read more: Ευτράπελες ιστορίες από το μάθημα με webex

Κατάργηση της τροπολογίας για live streaming μαθήματα από τις σχολικές αίθουσες.

Με την παρούσα τροπολογία δύναται να τοποθετηθούν μέχρι και κάμερες στα σχολεία προκειμένου να υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων. Με αυτόν το τρόπο καταργείται η προστασία και η ιδιωτικοτητα της ζωής κυρίως των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών. Θα εκτίθενται παιδιά από την ευαίσθητη νηπιακή ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση τους σε πλατφόρμες που ουκ ολίγες φορές έχουν διαρρεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Θα στιγματιζονται από τις τυχόν λάθος απαντήσεις που θα δίνουν και πλέον θα φοβούνται να μιλήσουν.

Read more: Κατάργηση της τροπολογίας για live streaming μαθήματα από τις σχολικές αίθουσες.

«Σχολείο» θα λέμε και θα κλαίμε… Πηγή: Protagon.gr

«Σχολείο» θα λέμε και θα κλαίμε… Η τηλεκπαίδευση -καλή και άγια, πολύτιμη σε δύσκολους καιρούς- θα αφήσει πίσω της συντρίμμια. Δεν εμπεδώνονται κλάσματα και επιρρήματα από ταμπλέτα. Στη Βρετανία ο Τζόνσον καταστρώνει τετραετές σχέδιο για την αποκατάσταση των μαθησιακών κενών. Μήπως πρέπει να σκεφτούμε κάτι ανάλογο κι εμείς, πέραν της μικρής παράτασης του διδακτικού έτους; Ελευθερία Κόλλια 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021, 19:30 Πηγή: Protagon.gr

Θα έχετε συναντήσει κι εσείς ανθρώπους που έχουν μάθει γράμματα μόνοι τους – γεννημένοι γύρω στο ’20, όταν τίποτε αναφορικά με την εκπαίδευση και τη λέξη «σχολείο» δεν ήταν αυτονόητο. Που έχουν μάθει στοιχειώδη γραφή κι ανάγνωση, χάρη στην ευστροφία τους, χάρη στην κοινωνική επιθυμία τους να μην μπουν στο περιθώριο. Συγκλονιστικοί άνθρωποι. Συνήθως χειρώνακτες, που έβγαζαν το ψωμί τους με δουλειές του ποδαριού, με μόχθο. Και μαγικός αυτός ο μηχανισμός του αυτοδίδακτου – ποτέ μου δεν θα μπορέσω να τον καταλάβω. Μιλάμε για μια εποχή που μοιάζει τόσο παλιά, όσο η λίθινη… 

Read more: «Σχολείο» θα λέμε και θα κλαίμε… Πηγή: Protagon.gr

«Έχετε ατομική ευθύνη να κολλήσετε τον ιό και να καταναλώσετε» - Θέατρο παραλόγου

Δημήτρης Τσιριγώτης 29.04.2020 - 14:56
«Η κυβίστηση, κοινώς κωλοτούμπα, έχει την τιμητική της»

Το τελευταίο διάστημα όλοι οι έλληνες νιώθουμε σαν να παίζουμε σε θέατρο του παραλόγου, ξέρετε από εκείνα που συνεχώς αναρωτιέσαι «τι θέλει να μας πει κατά βάθος;» Έχουμε αρχίσει να νιώθουμε πως άλλα συμβαίνουν, άλλα ακούμε, άλλα εννοούν και άλλα κάνουν τελικά.

Read more: «Έχετε ατομική ευθύνη να κολλήσετε τον ιό και να καταναλώσετε» - Θέατρο παραλόγου

Θεοδόσης Τάσιος: «Εκπαίδευση και καλλιέργεια, τα μεγάλα προβλήματα της χώρας»

Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι ο σπουδαιότερος Έλληνας πολιτικός μηχανικός και ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους διανοητές και φιλοσόφους. Γεννήθηκε στην Καστοριά και μεγάλωσε στα Μέγαρα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Παρίσι. Ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ σήμερα, είναι μια δεσπόζουσα προσωπικότητα στην επιστημονική και πνευματική μας ζωή.

Read more: Θεοδόσης Τάσιος: «Εκπαίδευση και καλλιέργεια, τα μεγάλα προβλήματα της χώρας»

How dare you: Μία συζήτηση με τον Χρήστο Δέρδα

Αγαπητέ κύριε Δέρδα, θα θέλατε να μας συστηθείτε πριν ξεκινήσουμε;

Ευχαρίστως. Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός και Αεροναυπηγός. Συνολικά έχω μία εμπειρία 17 ετών στο επάγγελμα. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχω ασχοληθεί κατά κόρον με ελαφρά υλικά και κατασκευές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχω υπάρξει εξαιρετικά τυχερός και, χάρη στον επιβλέποντα του διδακτορικού μου, μπόρεσα να ασχοληθώ με θέματα αιχμής, τα οποία εκτείνονται από την κόπωση πτερυγίων ανεμογεννητριών, μέχρι την άντληση πετρελαίου από ναυάγια σε μεγάλα βάθη. 

Read more: How dare you: Μία συζήτηση με τον Χρήστο Δέρδα

Οι «λευκοί κύκνοι» της δεκαετίας - Ένας νέος κόσμος για τα παιδιά μας

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι επόμενες γενιές όχι μόνο θα ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής των 82-87 ετών, αλλά θα διατηρούν την ποιότητα ζωής και την ένταση της καθημερινότητας των νεανικών τους χρόνων!

Έναν κόσμο όπου ο καρκίνος, οι γενετικές ασθένειες και τα αυτοάνοσα θα είναι άγνωστες λέξεις! 

Read more: Οι «λευκοί κύκνοι» της δεκαετίας - Ένας νέος κόσμος για τα παιδιά μας

Τα παιδιά της νέας φτώχειας...

Τα παιδιά της κρίσης, τα παιδιά της νέας φτώχειας, τα "αφανή" παιδιά των φαναριών ζουν δίπλα μας, κυκλοφορούν ανάμεσά μας, κατοικούν μέσα μας, σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, σε κάθε χώρα. Tα παιδιά ενός "κατώτερου Θεού" όσο και να θέλουμε να τα αγνοούμε δεν είναι αόρατα.

Read more: Τα παιδιά της νέας φτώχειας...

Tι πρέπει να μάθουν να κάνουν τα παιδιά μας;

H έννοια των hard skills και των soft skills, έχει μπει για τα καλά στην εργασιακή καθημερινότητα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα λεγόμενα hard skills, δηλαδή οι προσωπικές δεξιότητες και ικανότητες που σχετίζονται με τις σπουδές, τις γνώσεις και την δια βίου μάθηση, αποτελούσαν το απόλυτο οπλοστάσιο των νέων. 

Σήμερα όμως, η παγκόσμια αγορά εργασίας, η μεταβλητότητα και η πολυπλοκότητα των εργασιακών συνθηκών και πρ

Read more: Tι πρέπει να μάθουν να κάνουν τα παιδιά μας;

Οι πτυχιούχοι εκτοπίζουν ανειδίκευτους εργάτες στις ΗΠΑ

Ολο και περισσότεροι πτυχιούχοι πανεπιστημίου καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα μειώνεται ο αριθμός των απλών αποφοίτων λυκείου στον κλάδο. Ο λόγος είναι ότι έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνογνωσίες και οι οποίες εκτοπίζουν τους ανειδίκευτους εργάτες. 

Read more: Οι πτυχιούχοι εκτοπίζουν ανειδίκευτους εργάτες στις ΗΠΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη: 110 δισ. δολάρια σε επενδύσεις επειδή «πρέπει»

Δεν είναι θέμα επιλογής ή δυνατότητας. Είναι ζήτημα απόλυτης αναγκαιότητας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ξαναγράφει από την αρχή το οικονομικό και επιχειρηματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν τις επόμενες δεκαετίες κράτη, επιχειρήσεις και οργανισμοί και όποιος χάσει το τραίνο τώρα δεν θα μπορέσει να το προλάβει ποτέ.

Read more: Τεχνητή Νοημοσύνη: 110 δισ. δολάρια σε επενδύσεις επειδή «πρέπει»

Για μια κεραυνοβόλα εκπαιδευτική επανάσταση

Σχεδόν μετά από μία πεντηκονταετία αναποτελεσματικών εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων και μία εικοσαετία παραμονής των Ελλήνων μαθητών κάτω από το μέσο όρο στις διεθνείς έρευνες PISA (*) είναι πια εθνική ανάγκη για μια κεραυνοβόλα ριζοσπαστική εκπαιδευτική επανάσταση. Μία επανάσταση, που θα φέρει, όσο το δυνατό πιο σύντομα, την ελληνική παιδεία και εκπαίδευση σε ένα διεθνώς ανταγωνιστικό επίπεδο και, γιατί όχι, πρωτοποριακό.

Read more: Για μια κεραυνοβόλα εκπαιδευτική επανάσταση

Τρέμουν τα Πανεπιστήμια! Πτυχία σε 6 μήνες από την Google

H Google ανακοίνωσε πως ξεκινά τα δικά της πτυχία που θα είναι πιο φτηνά και πολύ πιο σύντομα από ότι τα πτυχία των ιδιωτικών πανεπιστημίων όλου του κόσμου χωρίς όμως, όπως υποστηρίζει η ίδια, να είναι λιγότερα χρήσιμα. Το πρόγραμμα ονομάζεται “Google Career Certificates” και έχει σχεδιαστεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο: Να εκπαιδεύσει νέους επαγγελματίες δίνοντάς τους τα εφόδια για πετυχημένες και καλοπληρωμένες καριέρες.

Read more: Τρέμουν τα Πανεπιστήμια! Πτυχία σε 6 μήνες από την Google

Η εποχή της εξειδίκευσης στην εκπαίδευση έχει τελειώσει

Από τις STEM δεξιότητες στον κλάδο της εκπαίδευσης μέχρι την τεχνολογία 5και από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τους «ψηφιακούς μετανάστες» και «ψηφιακούς ιθαγενείς» της σημερινής εποχής, ο Μιχάλης Μπλέτσας, εκ των κορυφαίων επιστημονικών στελεχών του ΜΙΤ, έχει να πει πολλά:

Read more: Η εποχή της εξειδίκευσης στην εκπαίδευση έχει τελειώσει

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει – Ο θάνατος του ελεύθερου χρόνου

Τραυλός-Tζανετάτος Δημήτρης

Ενώ η χώρα, υπό την καθοδήγηση των ειδικών και τη συμμόρφωση της Πολιτείας, πιεζόμενη από την λαθροβιώνουσα και ασφυκτιώσα οικονομία, βρίσκεται σε πορεία βαθμιαίας και προσεκτικής, αλλά αβέβαιης έκβασης, εξόδου από την καραντίνα, η συζήτηση άρχισε ήδη να επικεντρώνεται στο κρίσιμο ερώτημα: Αν και κατά πόσο οι προκληθείσες στην καθημερινότητα πολλαπλές ανατροπές θα ενσωματωθούν στη μετακορωναϊκή πραγματικότητα, ή πάντως αν θα αφήσουν σ’ αυτή το αποτύπωμά τους.

Read more: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει – Ο θάνατος του ελεύθερου χρόνου

Έχουμε ανεργία 17% αλλά οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό

Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις ψάχνουν για προσωπικό αλλά δεν βρίσκουν, παρ' ότι η ανεργία βρίσκεται στο 17%, είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της αποτυχίας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, δηλώνει στο liberal.gr ο Δημήτρης Κατσίκας, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Read more: Έχουμε ανεργία 17% αλλά οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό