Florida Solar energy

florida energy

Science Toys

Science Toys

Let' s go solar

lets go solar

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει – Ο θάνατος του ελεύθερου χρόνου

Τραυλός-Tζανετάτος Δημήτρης

Ενώ η χώρα, υπό την καθοδήγηση των ειδικών και τη συμμόρφωση της Πολιτείας, πιεζόμενη από την λαθροβιώνουσα και ασφυκτιώσα οικονομία, βρίσκεται σε πορεία βαθμιαίας και προσεκτικής, αλλά αβέβαιης έκβασης, εξόδου από την καραντίνα, η συζήτηση άρχισε ήδη να επικεντρώνεται στο κρίσιμο ερώτημα: Αν και κατά πόσο οι προκληθείσες στην καθημερινότητα πολλαπλές ανατροπές θα ενσωματωθούν στη μετακορωναϊκή πραγματικότητα, ή πάντως αν θα αφήσουν σ’ αυτή το αποτύπωμά τους.

 

Ένα από τα πολλά ζητήματα είναι η αξιοποιούμενη για την αντιμετώπιση των προκληθέντων από την πανδημία προβλημάτων στην εργασία, ψηφιακή τεχνολογία. Πρόκειται για την αναπλήρωση των ανασταλεισών προσωρινά, λόγω της πανδημίας, θέσεων εργασίας μέσω τηλεργασίας. Η επιλογή ενεργοποίησης αυτών των λειτουργικών υποκατάστατων της φυσικής παρουσίας των εργαζόμενων υπήρξε πράγματι επιτυχής, στο βαθμό βεβαίως που συνέβαλε στη διάσωση θέσεων εργασίας.

 

Η αξιολόγηση αυτή δεν σημαίνει όμως άνευ ετέρου ότι η καταφυγή στις μορφές αυτές ψηφιακής εργασίας στερείται προβλημάτων, ιδίως για τους εργαζόμενους. Πολλώ μάλλον όταν η ανάγκη αξιοποίησης μιας αμφιλεγόμενης –από πλευράς επιπτώσεων στις σχέσεις εργασίας, αν όχι υπηρετούσας βασικά εργοδοτικά συμφέροντα– μορφής ψηφιακής εργασίας, πραγματοποιούμενης μάλιστα και εκτός συνθηκών κρίσης, προπαγανδίζεται από την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ.

Αυτό βεβαίως δεν είναι τυχαίο. Αντιθέτως προδιαθέτει για το ποιος ωφελείται βασικά από τον μικροηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό των σχέσεων εργασίας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανάγκη, αλλά και δεκτικότητα μικροηλεκτρονικού εκσυγχρονισμού ορισμένων μορφών  εργασίας, ιδίως στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, καθιστά πολύ πιθανή μία ενίσχυση της παρουσίας της τηλεργασίας.
Διαβάστε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://slpress.gr/oikonomia/i-tilergasia-irthe-gia-na-meinei-o-thanatos-toy-eleytheroy-chronoy/

Hits: 164