Σχέση της πανδημίας Covid-19 με την Εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) δημιουργεί διαφορετικές σκέψεις, καθώς με αφορμή την πανδημία Covid-19 εμφανίζεται μια ακόμαευκαιρία για προβληματισμό σχετικά με τη σύζευξη ζητημάτων περιβάλλοντος, υγείας και πολιτισμού. Αυτός ο προβληματισμός τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια έχει οδηγήσει στη διατύπωση της έννοιας της αειφορίας, που υποδηλώνει την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικής προστασίας και κοινωνικής συνοχής.

Read more: Σχέση της πανδημίας Covid-19 με την Εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή

Κάμερες στην τάξη και άλλα παραμύθια για παιδιά και μεγάλους

Ανόητο θέμα, ανόητη συζήτηση: Είναι τεράστια η απόσταση που χωρίζει υπουργείο και μίντια από τη βιωμένη πραγματικότητα της τάξης. 

Το σχολείο είναι με το ένα πόδι σηκωμένο σ' ένα τσάμικο. Μετά την καραντίνα, ένα «μισοάνοιγμα» χαμηλών προσδοκιών προσπαθεί εύλογα να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να πάμε μπροστά την επόμενη μέρα, έστω με ρίσκο, και στην ανάγκη να μην κλονιστεί η πεποίθηση ότι μέχρι τώρα με τον ιό τα έχουμε καταφέρει καλά. Με παρασπονδίες και ασυνέπειες, αλλά γενικά προσέχοντας την υγειονομική ασφάλεια. 

Read more: Κάμερες στην τάξη και άλλα παραμύθια για παιδιά και μεγάλους

Επιστροφή στο σχολείο και ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας μετά από το διάστημα παραμονής στο σπίτι στην περίοδο της πανδημίας COVID-19

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τις χρήσιμες επισημάνσεις και  έντυπα δραστηριοτήτων από το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.

ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (18 Μαΐου)

Όπως κάθε χρόνο, πολλά μουσεία της χώρας μας, στο πλαίσιο του εορτασμού  της  Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 διοργανώνουν δράσεις για το  κοινό,  στις  οποίες  συμπεριλαμβάνονται  και προτάσεις για παιδιά, νέους και οικογένειες. Το  θέμα  που όρισε  το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων  ( ICOM) για τον φετινό εορτασμό είναι:«Μουσεία για την Ισότητα. Ποικιλομορφία και κοινωνική συνοχή». Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία, οι δράσεις του φετινού εορτασμού θα γίνουν ψηφιακά.

Read more: ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ (18 Μαΐου)

Μουσείο Γουλανδρή

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΣΕ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ

Read more: Μουσείο Γουλανδρή

Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας

Κάντε κλικ ΕΔΩ να κατεβάσετε το έντυπο

Προτάσεις για ποιοτικό χρόνο μπροστά στην οθόνη

Τώρα που έκλεισαν τα σχολεία κάθε γονιός προβληματίζεται πως θα απασχολήσει τα παιδιά με δημιουργικό τρόπο.Είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Να διαβάσουμε, να παίξουμε, να κάνουμε κατασκευές, να μαγειρέψουμε μαζί…  

Οι συμφωνίες που έχουμε κάνει με τα παιδιά μας  για τα όρια μπροστά στην οθόνη σε πολλές περιπτώσεις θα καταστρατηγηθούν στην παρούσα φάση, καλό όμως είναι να σιγουρευτούμε ότι τουλάχιστον η ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο θα είναι ποιοτική.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει διάφορες ηλεκτρονικές ιστοσελίδες οι οποίες εμπεριέχουν εκπαιδευτικό υλικό, διαδραστικά βιβλία, λογισμικό, οπτικοακουστικό υλικό και δραστηριότητες για παιδιά

Read more: Προτάσεις για ποιοτικό χρόνο μπροστά στην οθόνη

Οι επίσημες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για την εξ αποστάσεως Διδασκαλία

 Alfavita

Αναλυτικές οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στις εξελίξεις και στην αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού, ενεργοποιεί ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία και επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας - χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη. Ξεκινάμε ένα μεγάλο εγχείρημα, για την επιτυχία του οποίου είναι καίρια η συμβολή όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης.

Read more: Οι επίσημες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για την εξ αποστάσεως Διδασκαλία

Πώς να δουλεύεις από το σπίτι χωρίς να τρελαθείς Πηγή: www.lifo.gr

Ό,τι κι αν κάνεις, βάζε όρια στον προσωπικό σου χώρο αν δουλεύεις από το σπίτι, αλλιώς κινδυνεύεις να χάσεις την αίσθηση του χρόνου, της πραγματικότητας και του ίδιου σου του εαυτού.

Read more: Πώς να δουλεύεις από το σπίτι χωρίς να τρελαθείς Πηγή: www.lifo.gr

Τι σχέση έχει ο εθνομηδενισμός με τον Covid-19

Σοκ έχει προκαλέσει η αδράνεια κυβερνήσεων χωρών όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και άλλων, κατά τη διάρκεια του πολύτιμου τρίμηνου που τους προσέφερε η Κίνα έτσι ώστε να προετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν τον Covid-19. Οι ευρωπαϊκές χώρες σπατάλησαν τον πολύτιμο χρόνο που τους προσέφεραν τα δρακόντεια κινεζικά μέτρα μέχρι την αναπόφευκτη και απολύτως προβλέψιμη έλευση του κορονοϊού στην Ευρώπη χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα. Αυτή η σοκαριστική αδιαφορία οδήγησε στις τραγικές καταστάσεις που ζούμε σήμερα. Ειδικά σε χώρες όπως η Ισπανία είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος της αδράνειας που ουσιαστικά μιλάμε για άρνηση κρατικής λειτουργίας.

Read more: Τι σχέση έχει ο εθνομηδενισμός με τον Covid-19

Οι επιστήμονες αναζητούν εμβόλιο κατά του κοροναϊού με τη βοήθεια video game

Ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί πλέον σε περισσότερες από 100 χώρες, μέχρι στιγμής, έχουν νοσήσει πάνω από 110.000 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 3.800 θάνατοι.
Ωστόσο υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στον τερματισμό εξάπλωσης της νόσου, χωρίς να χρειάζονται ιατρικές γνώσεις – παρά μόνο ένας υπολογιστής και το ταλέντο για την επίλυση παζλ.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν το τμήμα του κορoναϊού ή COVID-19 – το οποίο του επιτρέπει να μολύνει τους ανθρώπους και τώρα οι επιστήμονες ζητούν από τους video gamers να βοηθήσουν στην εξεύρεση ενός τρόπου εξάλειψης του ιού, είτε παίζοντας ένα online βιντεοπαιχνίδι είτε δωρίζοντας υπολογιστική ισχύ.

Σε μια σειρά παιχνιδιών που ονομάζεται Foldit και δημιουργήθηκε από το Folding@home – οι παίκτες ενθαρρύνονται να αναμετρηθούν ή να συνεργαστούν για την κατασκευή πρωτεϊνών και αμινοξέων. Στο παζλ κοροναϊών – ο σκοπός είναι να βρεθεί ένα αντίσωμα που μπορεί να καταπολεμήσει τον COVID-19.

Read more: Οι επιστήμονες αναζητούν εμβόλιο κατά του κοροναϊού με τη βοήθεια video game

Αμεση Ανάλυση - Ισραήλ: Ηλεκτρονικός εντοπισμός φορέων του κορονοϊού

Η πρωτοτυπία των μέτρων που εξαγγέλθηκαν απόψε (14/3) κατά του κορωνοϊού δεν έχουν να κάνουν τόσο με τον περιορισμό των κινήσεων των πολιτών ή την λειτουργία των καταστημάτων, όσο με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τον εντοπισμό πιθανών φορέων, οι οποίοι είτε παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, είτε παραμένουν ακόμα ασυμπτωματικοί.

Read more: Αμεση Ανάλυση - Ισραήλ: Ηλεκτρονικός εντοπισμός φορέων του κορονοϊού

Πώς αποτρέψαμε την εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού - Άρθρο του πρέσβη της Ταϊβάν στην Ελλάδα

Στην πρώτη γραμμή ενάντια στον ιό υπήρξε εξαρχής η χώρα, που απέχει 81 μόλις μίλια από την ακτή της Κίνας.

Ο Πρέσβης της Ταϊβάν στην Ελλάδα, Σέρμαν Κουο σε άρθρο του αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η χώρα του απέτρεψε επιτυχώς μέχρι σήμερα της εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού αναφερόμενος αναλυτικά στα μέτρα που ελήφθησαν.

Read more: Πώς αποτρέψαμε την εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού - Άρθρο του πρέσβη της Ταϊβάν στην Ελλάδα