familylife

imommy1

parentshelp

INFOKIDS

kidsco

PARENTBOOK

akappatou

ikid

«Σχολείο» θα λέμε και θα κλαίμε… Πηγή: Protagon.gr

«Σχολείο» θα λέμε και θα κλαίμε… Η τηλεκπαίδευση -καλή και άγια, πολύτιμη σε δύσκολους καιρούς- θα αφήσει πίσω της συντρίμμια. Δεν εμπεδώνονται κλάσματα και επιρρήματα από ταμπλέτα. Στη Βρετανία ο Τζόνσον καταστρώνει τετραετές σχέδιο για την αποκατάσταση των μαθησιακών κενών. Μήπως πρέπει να σκεφτούμε κάτι ανάλογο κι εμείς, πέραν της μικρής παράτασης του διδακτικού έτους; Ελευθερία Κόλλια 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021, 19:30 Πηγή: Protagon.gr

Θα έχετε συναντήσει κι εσείς ανθρώπους που έχουν μάθει γράμματα μόνοι τους – γεννημένοι γύρω στο ’20, όταν τίποτε αναφορικά με την εκπαίδευση και τη λέξη «σχολείο» δεν ήταν αυτονόητο. Που έχουν μάθει στοιχειώδη γραφή κι ανάγνωση, χάρη στην ευστροφία τους, χάρη στην κοινωνική επιθυμία τους να μην μπουν στο περιθώριο. Συγκλονιστικοί άνθρωποι. Συνήθως χειρώνακτες, που έβγαζαν το ψωμί τους με δουλειές του ποδαριού, με μόχθο. Και μαγικός αυτός ο μηχανισμός του αυτοδίδακτου – ποτέ μου δεν θα μπορέσω να τον καταλάβω. Μιλάμε για μια εποχή που μοιάζει τόσο παλιά, όσο η λίθινη… 

Read more: «Σχολείο» θα λέμε και θα κλαίμε… Πηγή: Protagon.gr

Ευτράπελες ιστορίες από το μάθημα με webex (2)

Ιστορίες βασισμένες σε μαρτυρίες του γράφοντος και συναδέλφων αυτού...

Οι ιστορίες που θα ακούσετε παρακάτω είναι απίστευτες και όμως αληθινές. Είναι βασισμένες σε μαρτυρίες του γράφοντος και συναδέλφων αυτού.

Στην τηλεκπαίδευση ο εκπαιδευτικός αντιλαμβάνεται τα όσα διαδραματίζονται στο μάθημα με υποθέσεις και πιθανότητες και όχι με τη σιγουριά της δια ζώσης επικοινωνίας. Αυτή η ψηφιακή ομίχλη ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και τους μαθητές ενίοτε προκαλεί ευτράπελα.  Μην σας ξεγελάσει ο ανάλαφρος τρόπος περιγραφής του κειμένου. Η αλήθεια είναι ότι όντως εκ των υστέρων πολλά από αυτά αποκτούν μια ελαφρότητα. Την ώρα όμως που βιώνονται είναι ιδιαίτερα δύσκολα και σε βάζουν σε δοκιμασία. 

11.04.2021 - 12:39

Δημήτρης Τσιριγώτης

Read more: Ευτράπελες ιστορίες από το μάθημα με webex (2)

Ψυχική υγεία των παιδιών εν μέσω της πανδημίας COVID-19/Οδηγός για Γονείς

Μετά από επιστολή του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Αθηνών του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «ΠΑΝ. & ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» με θέμα «Ψυχική υγεία των παιδιών εν μέσω της πανδημίας COVID-19/Οδηγός για Γονείς»

Read more: Ψυχική υγεία των παιδιών εν μέσω της πανδημίας COVID-19/Οδηγός για Γονείς

Ε. Τριβιζάς: «Παραγεμίζουμε τα παιδιά με γνώσεις και αφήνουμε τη φαντασία τους να λιμοκτονεί»

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκεται προ των πυλών και οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Τα παιδιά θα βάλουν προσεκτικά στη σάκα τους τις καλοκαιρινές τους εμπειρίες, τα παιχνίδια με τους φίλους, τα κύματα της θάλασσας και τον ήχο των τζιτζικιών και θα κλειστούν σε μια αίθουσα να μάθουν γράμματα.

Read more: Ε. Τριβιζάς: «Παραγεμίζουμε τα παιδιά με γνώσεις και αφήνουμε τη φαντασία τους να λιμοκτονεί»

Πόσα βιβλία έχουν οι Έλληνες στα σπίτια τους και πώς αυτό επηρεάζει το μέλλον των παιδιών

Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα σπίτι με τουλάχιστον 80 βιβλία θα έχει κατά πάσα πιθανότητα έφεση στη λογοτεχνία και την αριθμητική κατά την ενηλικίωσή του,  ενώ θα έχει τα εφόδια για την αναζήτηση της γνώσης πάντα στη ζωή του.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του weforum.orgτονίζοντας μάλιστα πως ένα νοικοκυριό στην Αμερική έχει κατά μέσο όρο στα ράφια του περίπου 114 βιβλία. Οι συγγραφείς της μελέτης που κατέληξε και στο σχετικό συμπέρασμα απηύθυναν για την διεξαγωγή της ερωτήματα σε 160.000 ενήλικες το διάστημα 2011-2015.

Read more: Πόσα βιβλία έχουν οι Έλληνες στα σπίτια τους και πώς αυτό επηρεάζει το μέλλον των παιδιών

Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία και την ασφάλεια το Wi - Fi

Όταν το 1971 μια τοπική εταιρεία της Χαβάης δημιουργούσε ένα τοπικό ασύρματο δίκτυο με στόχο τη σύνδεση των νησιών με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων UHF (Ultra High Frequency) και μια εικοσαετία αργότερα ο Αυστραλός ραδιο-αστρονόμος Τζ.

Read more: Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία και την ασφάλεια το Wi - Fi

ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Από Αντωνία Γεωργούλα

Σχολική Σύμβουλος

  • Η σωστή χρήση των κατ’ οίκον εργασιών μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες των μαθητών και την προσαρμογή τους στο σχολικό αλλά και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, καθώς οι δεξιότητες που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση των κατ’ οίκον εργασιών όπως η διαχείριση του χρόνου και οι δεξιότητες οργάνωσης, είναι χρήσιμες στην επαγγελματική ζωή και στη δια βίου μάθηση.

Read more: ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

15 (διακριτικοί) τρόποι να ρωτήσουμε το παιδί μας «τι έγινε σήμερα στο σχολείο»

Από Ελένη Χαδιαράκου

   
 
Συνήθως τα παιδιά αποφεύγουν να απαντήσουν στην συχνή και αγωνιώδη καθημερινή μας ερώτηση: «τι έγινε σήμερα στο σχολείο;» Ή όταν απαντούν, δίνουν μονολεκτικές και βαριεστημένες απαντήσεις.

Γιατί είναι (και) καλό να τσακώνονται τα αδέρφια

Κι όμως, όσο κι αν δεν μας αρέσει είναι (και) καλό να τσακώνονται τα αδέρφια 

Οι καβγάδες μεταξύ των αδερφών είναι μια συνηθισμένη αλλά και πολύ εκνευριστική για τους γονείς  κατάσταση. Ωστόσο oi διαφωνίες δεν είναι πάντα κακές για τα αδέλφια. Κάποιες φορές μάλιστα είναι και πολύ διδακτικές μια που τα προετοιμάζουν για να βγουν στην...αληθινή ζωή.

Read more: Γιατί είναι (και) καλό να τσακώνονται τα αδέρφια

Γονικός έλεγχος: Πώς να προστατεύσετε το παιδί στο ίντερνετ

Εκεί που έχετε αφήσει το παιδί να παίζει αμέριμνο ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, ξαφνικά το βλέπετε να γουρλώνει τα μάτια.

Read more: Γονικός έλεγχος: Πώς να προστατεύσετε το παιδί στο ίντερνετ

Υλικό για Α΄τάξη

Υλικό και σημειώσεις για την διδασκαλία της γραφής, της ανάγνωσης και των μαθηματικών στην Α' τάξη απο τη Σχολική Σύμβουλο Γεωργούλα Αντωνία (επιμορφωτική μερίδα 7.11.2017)

Read more: Υλικό για Α΄τάξη

Γιατί τα παιδιά φέρονται χειρότερα όταν... βρίσκεται η μαμά τους μπροστά;

Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αποκαλύπτει ότι η συμπεριφορά των παιδιών είναι 800% χειρότερη όταν η μητέρα τους βρίσκεται στον ίδιο χώρο! Μάλιστα για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο και φτάνει το 1.600%! 

Read more: Γιατί τα παιδιά φέρονται χειρότερα όταν... βρίσκεται η μαμά τους μπροστά;

Ενώ εσύ μου φώναζες…

Πολλές φορές σαν γονείς, ξεχνάμε ότι έχουμε απέναντί μας ένα παιδί που το μόνο που θέλει είναι αγάπη από εμάς...

Τα οικονομικά προβλήματα, τα νεύρα της δουλειάς και το άγχος της επιβίωσης μας κάνει να ξεχνάμε το πιο σημαντικό πράγμα στο κόσμο.Ποιο είναι αυτό;

Ο τρόπος μας και η συμπεριφορά μας απέναντι στο παιδί μας.

Διαβάστε το συγκλονιστικό κείμενο της Κατερίνας Μάλλιου.

Read more: Ενώ εσύ μου φώναζες…

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να χάνουν!

Η σημερινή ανοδική τάση που παρατηρείται στην οικογένεια και το σχολείο, πρέπει να εστιάζουμε περισσότερο στη διασκέδαση, παρά στο αποτέλεσμα!

Τα παιδιά μπορεί σταδιακά να αποσυρθούν από την αίσθηση του δικαιώματος και της φιλοδοξίας για την επίτευξη ενός στόχου και να ικανοποιούνται μόνο με τη συμμετοχή τους, σε μια δραστηριότητα ή σε ένα σκοπό ανεξάρτητα από το προσωπικό τους επίτευγμα.

Read more: Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να χάνουν!

Η ωραιότερη απάντηση στην ερώτηση: Μαμά, υπάρχει Άι Βασίλης;

To συζητούσαμε πέρυσι με τις φίλες μου: τι θα γίνει όταν τα παιδιά μας αρχίσουν να υποψιάζονται και να ρωτάνε για την ύπαρξη του.

Πέρυσι, ήταν που βρήκα αυτό το γράμμα, της Αμερικανίδας συγγραφέως MarthaBrockenbrough, η οποία το έστειλε στην δική της κόρη όταν άρχισε τις δικές της ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία του Άι Βασίλη

Read more: Η ωραιότερη απάντηση στην ερώτηση: Μαμά, υπάρχει Άι Βασίλης;

Πράγματα που το παιδί πρέπει να μάθει από τους γονείς του!

Μια από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που λένε οι γονείς στα παιδιά είναι «Κάνε αυτό που σου λέω!», ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι τα παιδιά μαθαίνουν βλέποντας και παρατηρώντας πώς φέρονται οι γονείς τους.

Ποια είναι τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να κάνει ένας γονιός για να τον δει το παιδί του και να μάθει κάτι χρήσιμο και σωστό, που θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή;

Της Δρ. Λίζας Βάρβογλη, Ph.D., Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, greekpsychologypages.blogspot.gr

Read more: Πράγματα που το παιδί πρέπει να μάθει από τους γονείς του!

Το κακομαθημένο παιδί!

Το κακομαθημένο παιδί δεν είναι ένα παιδί που το αγαπούν όλοι πάρα πολύ και δεν του χαλάνε χατίρι, αλλά είναι ένας μικρός τύραννος, ένα απείθαρχο παιδί που ξέρει να χειρίζεται τους άλλους και με το οποίο συνήθως είναι δυσάρεστο να συνυπάρχει κανείς για πολύ.

Της Δρ Λίζας Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, varvogli.gr,

Read more: Το κακομαθημένο παιδί!

Κλειδιά για μελέτη χωρίς γκρίνια..

Η ομάδα τουparentbookσε συνεργασία με τηΦανή Βαγγελάτου(Λογοθεραπεύτρια-Ειδική Παιδαγωγό ΜΑ, Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων,www.logotherapeia.com.gr) σας δίνεισυμβουλέςγια να βοηθήσετε αποτελεσματικότερα το παιδί σας στην καθημερινή του μελέτη για το σχολείο.

Read more: Κλειδιά για μελέτη χωρίς γκρίνια..

Μελέτη στο σπίτι: Όταν το παιδί μας λέει "Δεν μπορώ!!"

Ακόμα και τα πιο επιμελή παιδιά, που προσέχουν στο σχολείο, μπορεί σε μια άσκηση να πουν"Δεν μπορώ!".

Η κλασική απάντηση που ενδεχομένως σας έρχεται στο μυαλό - επηρεασμένοι από τα δικά σας παιδικά χρόνια - είναι "Δεν υπάρχει δεν μπορώ. Υπάρχει δεν θέλω".

Read more: Μελέτη στο σπίτι: Όταν το παιδί μας λέει "Δεν μπορώ!!"

Πρώτη Δημοτικού: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα... πρωτάκια

Είναι γεγονός πως η είσοδος του παιδιού στο Δημοτικό έχει μεγάλη σημασία για τη ζωή του

Χαρακτηρίζεται αφενός από τον αποχωρισμό του παιδιού από το μικρόκοσμο της οικογένειας και αφετέρου από την ένταξή του στο ευρύτερο περιβάλλον της σχολικής κοινότητας. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί μια νέα εποχή καθηκόντων και απαιτήσεων για το παιδί, το οποίο θα αρχίσει να αποκτά συστηματικές γνώσεις που σταδιακά θα γίνονται πολύπλοκες και κάποιες φορές, ενδεχομένως, δεν θα του είναι ιδιαίτερα ευχάριστες.

Read more: Πρώτη Δημοτικού: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα... πρωτάκια

Και οι γονείς πέφτουν σε ......λάθη...

Σίγουρα δεν υπάρχει κανένα σοφό εγχειρίδιο που μπορεί να μάς κάνει τέλειους γονείς. Και παρότι υπάρχουν χιλιάδες συμβουλές που μπορούμε ν' ακολουθήσουμε για να τα καταφέρουμε, κάθε σχέση με ένα παιδί είναι μοναδική και ό,τι μπορεί να ισχύει για έναν γονιό να μην δουλεύει το ίδιο για κάποιον άλλον.

Read more: Και οι γονείς πέφτουν σε ......λάθη...

Τον απομονώνουν

Το παιδί σας παραπονιέται ότι οι συμμαθητές του δεν παίζουν μαζί του ή το κοροιδεύουν.

«Μπαμπά, ο Φώτης με κοροιδεύει, μου λέει συνέχεια ότι είμαι γυαλάκιας, δε με θέλει στην παρέα…Στενοχωριέμαι πολύ , δεν έχω με ποιον να παίξω».

Read more: Τον απομονώνουν

Oι φόβοι των παιδιών

Οι περισσότεροι από εμάς, σε αρκετές στιγμές της ζωής μας, έχουμε νιώσει φόβο, κυρίως όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση ή κάποιο πραγματικό γεγονός δυσάρεστο ή και απειλητικό για την ασφάλειά μας.

O φόβος είναι μια φυσιολογική αντίδραση προσαρμογής, ένα δώρο της φύσης, που έχει στόχο να μας κινητοποιεί για να αντιδρούμε σε περιστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους.

Read more: Oι φόβοι των παιδιών