Florida Solar energy

florida energy

Science Toys

Science Toys

Let' s go solar

lets go solar

Οι πτυχιούχοι εκτοπίζουν ανειδίκευτους εργάτες στις ΗΠΑ

Ολο και περισσότεροι πτυχιούχοι πανεπιστημίου καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα μειώνεται ο αριθμός των απλών αποφοίτων λυκείου στον κλάδο. Ο λόγος είναι ότι έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνογνωσίες και οι οποίες εκτοπίζουν τους ανειδίκευτους εργάτες. 

 

Ανεβαίνει, έτσι, αναγκαστικά το επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού των βιομηχανιών, που σε όλες τις προηγούμενες γενιές αποτελείτο κυρίως από άτομα χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση, αποφοίτους λυκείου ή ακόμη και απλούς εργάτες που δεν είχαν ολοκληρώσει ούτε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η εικόνα προκύπτει από σχετικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, που επεξεργάστηκε στατιστικά στοιχεία του αμερικανικού γραφείου εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η WSJ, σήμερα το προσωπικό του μεταποιητικού τομέα των ΗΠΑ αποτελείται από αποφοίτους πανεπιστημίου σε ποσοστό άνω του 40%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 1991 ήταν μόλις 22%. Οπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, μετά την τελευταία ύφεση οι αμερικανικές βιομηχανίες δημιούργησαν τουλάχιστον 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, αλλά στην πλειονότητά τους οι θέσεις αυτές έχουν καταληφθεί από άντρες και γυναίκες με πτυχίο πανεπιστημίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε παράλληλα ο αριθμός των ανειδίκευτων εργατών που απασχολούνται στον κλάδο με απολυτήριο λυκείου ή και χωρίς αυτό. Και βέβαια, ο παράγοντας που οδήγησε σε αυτές τις ανατροπές δεν είναι άλλος από την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

Hits: 191