ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2020-21

Το σχολείο μας συμμετέχει εδώ και χρόνια στην κοινότητα eTwinning, που προάγει τη συνεργασία των σχολείων στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) παρέχοντας υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες για σχολεία και έχει βραβευτεί πολλές φορές για την ποιότητα του έργου του με την ετικέτα eTwinning School. Το ίδιο συνέβηκε και φέτος, παρά το γεγονός των αντίξοων συνθηκών λόγω της πανδημίας, και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα από την ομάδα του eTwinning του σχολείου μας. Συνεχίζουμε και φέτος με νέα έργα.

 

Επιπλέον, τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη συμμετείχαμε στην εφαρμογή του έργου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής «Open Schools for Open Societies-OSOS» (Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία). Λόγω της πρότερης εμπειρίας και της ενεργούς συμμετοχής μας στο έργο OSOS, το σχολείο μας επιλέχθηκε από το ΙΕΠ να συμμετάσχει και στο έργο  Reflecting for Change (abbr. R4C), στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+,  από κοινού με έξι χώρες από το σχολικό έτος 2020-2021. Σκοπός του προγράμματος είναι η επικαιροποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής όσον αφορά τον σχεδιασμό ενός μοντέλου καινοτομίας για τα σχολεία ως οργανισμούς μάθησης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229», Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, Erasmus+ έτους 2020 εγκρίθηκαν και οι δύο αιτήσεις που είχαμε υποβάλει. Τα έργα στα οποία το σχολείο μας θα λάβει μέρος ως εταίρος είναι:

α) Το με κωδικό αριθμό 2020-1- UK01-KA229-079202_2 και τίτλο Clever Consumption. (Έξυπνη κατανάλωση). Συντονιστής είναι σχολείο της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετέχουν σχολεία από τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και την Τουρκία.

β) Το με κωδικό αριθμό 2020-1- AT01-KA229-077989_2 και τίτλο We are children of the world (Είμαστε παιδιά του κόσμου). Συντονιστής είναι σχολείο της Αυστρίας και συμμετέχουν σχολεία από τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και την Τουρκία.

Ο ορίζοντας υλοποίησης είναι διετής. Για τους στόχους, τα συμπράττοντα σχολεία, τα τμήματα και τις ομάδες των εκπαιδευτικών του σχολείου μας που θα λάβουν μέρος, τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων κλπ θα σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα προσεχώς.

Το σχολείο μας λαμβάνει επίσης μέρος επί σειρά ετών με επιτυχία στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Ο τελικός θα γίνει το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 για τις 14 ομάδες που προκρίθηκαν στην Αττική, μεταξύ των οποίων και η ομάδα μας.

Επίσης συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η σύμπραξη του σχολείου μας με το Δημοτικό Σχολείο Α΄ Δερύνειας Αμμοχώστου Κύπρου, στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος "Χρυσοπράσινο Φύλλο". Δυστυχώς η πανδημία φαίνεται πως δε θα επιτρέψει την ανταλλαγή επισκέψεων των μαθητών που προβλέπεται στο πρόγραμμα, αν και ευελπιστούμε για το αντίθετο.

Τέλος, συνεχίζεται η υλοποίηση στο σχολείο μας των προγραμμάτων "Υιοθεσία πλοίου", "Παιδαγωγική Φρενέ", "ΤeachersforEurope", ενώ πρόκειται να υλοποιηθούν και άλλα προγράμματα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά ή/και αγωγής υγείας.

Από το τρέχον σχολικό έτος το σχολείο μας εντάσσεται στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών. Η βιβλιοθήκη μας εμπλουτίζεται και οργανώνεται και θα λειτουργεί 3 ώρες την εβδομάδα για τους μαθητές μας. Παρακαλούμε όσους διαθέτουν βιβλία (λογοτεχνικά, γνώσεων κλπ) πρόσφατων εκδόσεων, καινούρια ή σε καλή κατάσταση και επιθυμούν να τα δωρίσουν να τα φέρουν στο σχολείο.

Το 54ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά ως ενεργός και μανθάνων οργανισμός αναζητά ευκαιρίες για μάθηση και στοχεύει στη διαρκή εξέλιξη και βελτίωση των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών του.

Hits: 134