Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Δήμου Πειραιά

Το σχολικό έτος 2022-23 το 54ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά συμμετέχει στο Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Δήμου Πειραιά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος BluAct που υλοποιείται από το MellonLABσε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης καθώς και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά. Μέσω του ευρωπαϊκού έργου ΒluAct οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν πραγματικές σύγχρονες βιώσιμες λύσεις στις προκλήσεις μιας Πόλης-Λιμάνι καθώς και να τις μετουσιώσουν σε επιχειρηματικά εγχειρήματα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της εποχής μας χρειάζονται τέτοια πλαίσια για να αναπτύξουν -πέρα από τις γνώσεις τους - την κριτική τους ικανότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλήματος, τη δημιουργικότητά τους, δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, επιμονή, πρωτοβουλία, καινοτομία, ηγεσία, προσαρμοστικότητα.

Το STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) είναι μία διδακτική προσέγγιση που καλύπτει τις αναγκαίες δεξιότητες στην Επιστήμη και τις ΤΠΕ, αλλά δημιουργεί και ένα πλούσιο και γόνιμο πεδίο μάθησης και ανάπτυξης και των υπόλοιπων δεξιοτήτων, αφού τομείς όπως ο προγραμματισμός και η ρομποτική, ακόμα και σε πολύ βασικό στάδιο, συνδέονται με πραγματικά προβλήματα και την επίλυσή τους. Το πρόγραμμα ΒluAct προωθεί επίσης τη Γαλάζια Επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία δηλαδή έργων που σέβονται το περιβάλλον και στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η εκπαιδευτική αυτή δράση υλοποιείται στη ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας εντός του σχολικού ωραρίου, στα πλαίσια του μαθήματος ΤΠΕ και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, αξιοποιώντας εβδομαδιαίως τις ώρες του ωρολογίου προγράμματος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση εκπαιδευτικών - δια ζώσης και εξ αποστάσεως- στη διδασκαλία του προγράμματος, στον προγραμματισμό (coding) και στον εξοπλισμό, την οποία παρακολουθούν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Γαλόπουλος Νικόλαος, Κλωστράκη Γεωργία και Γεωργακοπούλου Χρυσούλα.

Για την υλοποίησή του παραλάβαμε ειδικό εξοπλισμό ρομποτικής που μας διέθεσε ο Δήμος Πειραιά και η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία MellonLAB.

Στο τέλος του Προγράμματος, σε ειδική ημερίδα, όπου θα λάβουν μέρος τα συμμετέχοντα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά, κάθε τμήμα της ΣΤ΄ τάξης θα παρουσιάσει τις λύσεις που προτείνει σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα του Δήμου Πειραιά εκθέτοντας τις εργασίες των μαθητών/τριών (ιδεοθύελλα, νοητικούς χάρτες, coding, ειδικές μακέτες και προγραμματισμένα ρομπότ). Τα δημοτικά σχολεία που συμμετέχουν είναι οκτώ.

Στα πλαίσια του προγράμματος μας επισκέφτηκε και ο Δήμαρχος Πειραιά κος Ιωάννης Μώραλης. 123

 

 

 

 

 

 https://www.mellonlab.gr/taualpha-nu941alpha-mualphasigmaf

Hits: 111